matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczba 0.9 jes przyblizeniem liczby U{7}{8}. Błąd względny tego przybliżenia
atae:
7
Liczba 0.9 jes przyblizeniem liczby
. Błąd względny tego przybliżenia, wyrażony w
8
procentach jest równy około: A.2,9% B,2,5% C.0,29% D.0,028%
1
1
Bład bezwzględny wychodzi mi
. Jak podstawie do wzoru na względny wychodzi
40
35
*100% czyli około 0,0286 *100%. Zaznaczyłabym odpowiedź D, lecz w odpowiedziach jest A, co robie źle?
13 lis 15:30
Eta:
7
= 0,875 ≈0,9
8
|0,875−0,9|
B
w
%=
*100%=................ ≈2,9%
0,875
Odp A
13 lis 15:37