matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
helpMe:
x−4
Jak obliczyć tą granicę: Lim
x→4−
log
0,5
?
√
x
−2
13 lis 14:55
Saizou :
x−4
(
√
x
−2)(
√
x
+2)
=
=
√
x
+2
√
x
−2
√
x
−2
log
1/2
√
x
+2 = log
1/2
√
4
+2 przy x →4
−
13 lis 14:58
helpMe:
Dzięki
13 lis 15:05