stereometria
Michałooos: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i
kącie przy podstawie α. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
10 sty 22:21
paziówna:

| | 12a | |
ctgα = |
| ⇒ a = 2h*ctgα |
| | h | |
różowy odc ozn c
z twierdzenia Pitagorasa:
H
2 = h
2 − c
2
H = h
√1 − 49ctg2α
| | 1 | | a2√3 | | 1 | | 4√3h*ctg2α | |
V = |
| * |
| *H = |
| * |
| *h√1 − 49ctg2α = |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
| | √3 | |
= |
| *h2√3*ctg2α*√1 − 49ctg2α |
| | 3 | |
10 sty 23:49
Martyna: podstawa graniastosłupa prostego jest prostokąt o polu 12 .jedna z krawędzi jest o 1 dłuższa od
drugiej.Przekatna prostopadlościanu ma długość 13 wyznacz objetosc prostopadlościanu
8 lut 21:02