Gaz o ciśnieniu 590 kPa i temperaturze 200℃ wypełnia zbiornik o objętości 3,25m^
mamik: Jest to zadanie z fizyki "termodynamika" Może koś umie rozwiązać bo nie mam
pewności czy mi dobrze wychodzi.
Gaz o ciśnieniu 590 kPa i temperaturze 200℃ wypełnia zbiornik o objętości 3,25m
3.
Masa gazu 9,5kg. Oblicz ilość Kmol oraz objętość gazu przy temperaturze 273K
i ciśnieniu 0,1 MPa.
Dane: Wzory:
p
1=5,9x10
5Pa pV=nRT
T
1=473,15K
V
1=3,25m
3
p
2=10
5Pa
T
2=273K
V
2= ?
Rozwiązanie:
| | 5,9x105*3,25*273 | |
V2= |
| |
| | 105*473,15 | |
V
2=11,06m
3
I nie wiem jak obliczyć ilość Kmol ze wzoru:
'Leszek: Ilosc moli gazu oblicz z pierwszego rownania Clapayrona
podstaw poczatkowe wartosci p
1 , T
1, V
1 , reszta obloczen jest dobra