sprawdz czy to funkcja
ala: X4=y3 Czy to jest funkcja ?
13 lis 14:33
Jerzy:
To są dwie funkcje
1) x(y) = 4√y3
2) y(x) = 3√x4
13 lis 14:35
5-latek: Dobre pytanie .
A jaka jest definicja funkcji ?
13 lis 14:44
Adamm: x(y)=
4√y3
13 lis 14:45
Adamm: to jest równanie
13 lis 14:48
Jerzy:
y = x , a to nie jest funkcja ?
13 lis 14:52
Adamm: x2=0 a to nie jest funkcja?
13 lis 14:53
Jerzy:
Nie , bo nie ma zmiennej zależnej i zmiennej nieależnej.
13 lis 14:55
Adamm: mamy x=0, y jest dowolne, to nie jest funkcja?
to y=0 też nie jest funkcją? to co jest funkcją?
13 lis 14:57
Jerzy:
Odpowiedz sobie na pytanie 5−latka , co to jest funkcja ?
13 lis 14:57
PW: ala, uczysz się o relacjach? To napisz dokładnie treść zadania, a nie zadajesz "dziwne
pytania".
13 lis 14:58
Adamm: Jerzy coś takiego: y=x nie jest funkcją, to jest równanie
13 lis 14:59
Jerzy:
Oprzytomniej troszkę

x = 0 to funkcja ? Jeśli tak uważasz , to gratuluję !
13 lis 15:00
Adamm: myślisz że dlaczego określa się takie rzeczy jak dziedzina, przeciwdziedzina?
to zadanie podane jest bez sensu, dopuszczamy takie zapisy, ale nie są one poprawne
13 lis 15:00
ala: tak mam teraz relacje,a ale to jest treść całego zadania jakie podał nam wykładowcaa
13 lis 15:01
Adamm: a y=0 jest funkcją? odpowiedz na pytanie
13 lis 15:01
13 lis 15:01
Jerzy:
Adamm ... napij się wody ... y = x to funkcja liniowa , a x = 0 to równanie prostej
(dokładnie osi OY ) i nie jest funkcją, bo jednemu argumentowi przyporządkowuje nieskończenie
wiele wartości !
13 lis 15:02
Jerzy:
A kto powiedział,że y nie może być argumentem, a x wartością funkcji ?
13 lis 15:03
Adamm: nie, czy y=0 jest funkcją twoim zdaniem, zostawmy to co wcześniej
13 lis 15:03
Jerzy:
Tak , y = 0 to funkcja liniowa: y = 0*x + 0 ( a = 0 i b = 0 )
13 lis 15:05
Adamm: a z=0 to funkcja?
a a=0 to funkcja?
a α=0 to funkcja?
widzisz do czego zmierzam?
13 lis 15:06
Adamm: albo mówimy jednoznacznie że x=0 to funkcja i y=0 to funkcja albo mówimy że obie nie są
funkcjami,
i kropka
13 lis 15:07
Benny: x(y)=0 to też funkcja
13 lis 15:08
Jerzy:
a = 0 to nie jest funkcja, ale np : a(t) = 0 już tak.Jest podana zmienna niezależna.
13 lis 15:08
Adamm: ale tak się właśnie kończy uzgadnianie że "y=x" to jest funkcją, to jest relacja
13 lis 15:08
Adamm: x(y)=0 to funkcja, x=0 funkcją nie jest
13 lis 15:08
Benny: @
Adamm sprawdź link wyżej

Przecież funkcja to jest relacja.
13 lis 15:09
Jerzy:
Popatrz na zapis Benny'ego ... widzisż różnicę.
13 lis 15:09
Jerzy:
x(y) = 0 jest zmienna niezależna y
13 lis 15:09
PW: Panowie, zostawcie te spory. ala o 15:01 nareszcie odpowiedziała, o co idzie. Mamy relację
ϱ w R2 określoną zależnością
xϱy ⇔ x4 = y3.
Mamy odpowiedzieć, czy ta relacja jest funkcją.
ala, jaka jest definicja? Funkcją nazywamy relację ...
13 lis 15:10
Adamm: no dobra, z tymi postami 15:07, 15:08 nie mam racji
jednak nie można powiedzieć tak po prostu że x=0 nie jest funkcją
13 lis 15:13
ala: w której dla każdego x istnieje dokladnie jeden y spełniający tą relacje
13 lis 15:13
Adamm: albo, że x=0 jest funkcją, albo że y=0 jest funkcją
13 lis 15:15
PW: alu, odpowiedź jest więc banalna. Dla dowolnej x∊R liczba x4 jest dodatnia.
Szukamy y, dla której
y3 = x4.
Liczba taka istnieje i jest tylko jedna, ma nawet specjalną nazwę:
y = ...
13 lis 15:20
ala: 3√x4 ? * pierwisatek 3 stopnia
13 lis 15:24
PW: Odfajkowane
13 lis 15:27
ala: Dziękuję
13 lis 15:28