ciąg geometryczny
niemiec141: ciąg geometryczny
Suma trzech kolejnych liczb, będących wyrazami ciągu geometrycznego, jest równa 26. Po dodaniu
do pierwszego wyrazu 1, do drugiego wyrazu 6 i do trzeciego wyrazu 3 otrzymamy trzy kolejne
wyrazy ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
13 lis 14:21
Jack:
a,b,c −> geometryczny
a + b + c = 26
a+1,b+6, c+3 −> arytmetyczny
z wlasnosci ciagow geometr. i arytm.
b2 = a*c
2(b+6) = a + 1 + c+3
oraz dochodzi rownanie
a+b+c=26 i mamy ladny uklad
{b2 = ac
{2b + 12 = a+c+4
{a+b+c=26
z trzeciego rownania : a+c = 26−b
podstawiamy do drugiego
2b + 12 = 26−b + 4
3b = 18 −−−> b = 6
zatem mamy
{ac = 36
{a+c = 20
a to juz dasz rade.
13 lis 14:25
niemiec141: no właśnie chyba nie...
13 lis 14:27
Adamm: a
1+a
2+a
3=26, a
1+qa
1+q
2a
1=26
a
1+1, a
2+6, a
3+3 jest arytm.
q
2a
1−qa
1+a
1−2=0
mamy a
1+q
2a
1=26−qa
1
qa
1=12
a
2=12
brak rozwiązania
13 lis 14:29
Janek191:
a = 20 − c
(20 − c)*c = 36
20 c − c
2 = 36
c
2 − 20 c + 36 = 0
Δ = 400 − 4*1*36 = 400 − 144 = 256
√Δ = 16
| | 20 − 16 | | 20 + 16 | |
c = |
| = 2 lub c = |
| = 18 |
| | 2 | | 2 | |
więc
a = 20 − 2 = 18 lub a = 20 − 18 = 2
b
2 = a*c
więc
b
2 = 2*18 = 36
b = 6
====
13 lis 14:31
Adamm: | | q2a1+a1+4 | |
po |
| =qa1+6 powinno być |
| | 2 | |
q
2a
1−2qa
1+a
1−8=0
a
2=6
a
1=2, a
2=6, a
3=18 lub a
1=18, a
2=6, a
3=2
13 lis 14:34