Przedstaw w postaci trygonometrycznej
K1: Posługując się funkcjami arcsin(x), arccos(x) przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę
zespoloną 3+4i.
Trochę nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu.
z=3+4i
|z| = 5
| | 4 | | 4 | |
sin(α)= |
| → arcsin( |
| )=α |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 3 | |
cos(α)= |
| →arcsin( |
| )=α |
| | 5 | | 5 | |
Co mam dalej zrobić ? zapisać jakos :
| | 3 | | 4 | |
z=5[cos(arccos |
| ) + i sin(arcsin |
| )] ? |
| | 5 | | 5 | |
13 lis 14:20
K1: dalej nie wiem
13 lis 15:33
PW: Dobrze, choć samo zadanie jest idiotyczne, odpowiedź nie mówi nic innego niż to, że
Może autor zadania będzie zadowolony, gdy zamienisz miejscami te arkusy?
13 lis 15:41
K1: Dzięki, uspokoiłeś mnie trochę

no nic, zostawiam to zadanie tak jak jest i poczekam co powie
prowadzący nt. tego zadania
13 lis 15:52