Wykaż, że 11^{12} - 7^{12} jest podzielne przez 18. Z góry dziękuję :)
olek: Wykaż, że 11
12 − 7
12 jest podzielne przez 18. Z góry dziękuję
13 lis 14:11
Jack:
1112 = (116)2
712 = (76)2
1112 − 712 = (116)2 − (76)2 = (116−76)(116+76) =
= ((113)2 − (73)2)(116+76) = (113−73)(113+73)(116+76) =
= (113−73)(11+7)(112 − 7*11 + 72)(116+76) =
= 18(113−73)(112 − 7*11 + 72)(116+76) = 18 * k, k ∊C
13 lis 14:16
Adamm: 1112−712=(116+76)(116−76)=(116+76)(113+73)(113−73)=
=(116+76)(11+7)(112−7*11+72)(113−73)=18(116+76)(112−7*11+72)(113−73)
13 lis 14:18
olek: Dzięki wielkie
13 lis 14:18
Janek191:
1112 − 712 = (116)2 − (76)2 = ( 116 − 76)*(116 + 76) =
= ( (113)2 − (73)2)*(116 + 76) = (113 − 73)*(113 + 73)*( 116 + 76) =
= (11 + 7)*(112 − 11*7 + 72)*(113 − 73)*(116 + 76) − liczba podzielna przez 18
bo 11 + 7 = 18
13 lis 14:26
Saizou :
11 ≡ −7 mod 18
1112 ≡ (−7)12 ≡ 712
zatem
1112−712 ≡ 712 − 712 ≡ 0 mod 18
13 lis 14:56