liczby zesp
olek: oblicz (1−i)10
13 lis 14:09
Jack:
albo z de Moivre'a
albo tak :
(1−i)2 = −2i
(1−i)10 = [(1−i)2]5 = (−2i)5 = (−2)5 * i5 = −32 * i (i2)2 = −32i
13 lis 14:12
Adamm: 1−i=√2(cos(5π/4)+sin(5π/4)
(√2(cos(5π/4)+isin(5π/4))11=√211(cos(55π/4)+isin(55π/4))
13 lis 14:12
PW: (1 −i) to liczba, z którą warto się zaprzyjaźnić, bo
(1 −i)2 = 12 − 2i + i2 = − 2i
− potęguje się bardzo łatwo.
13 lis 14:13
olek: Dziękuję zrobiłem tak jak Jack ale wydawało się za proste natomiast Adamm − dlaczego 5π/4 mi
wychodziło π/4i dlaczego do 11a nie do 10? tym sposobem nic mi nie wyszło sensownego
13 lis 14:30
Adamm: π/4 na pewno nie a co do 11 to nie zobaczyłem dokładnie
13 lis 14:35