matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Graniastosłupy
Igor:
Przekątna sześcianu ma długość 1. Oblicz Pc i V. a
√
3
=1 /
√
3
1
√
3
a=
/*
√
3
√
3
√
3
a=
3
V=a
3
√
3
V= (
)
3
3
√
3
√
3
√
3
9
Dla mnie
*
*
=
ale kalkulatory mówią inaczej.
3
3
3
81
Pc=6a
2
1
Pc=6*
3
Pc=2
13 lis 14:07
'Leszek:
Masz pomylke w obliczeniu objetosci V =
√
3
/9
13 lis 14:22