Równanie prostej stycznej do wykresu fukcji
765: Prosta k jest styczna do wykresu funkcji f(x)=−x3+3x2+9x+5, w punkcie A=(2,27). Wyznacz
równanie prostej k. Prosta ta ma z wykresem jeszcze jeden punkt wspólny B. Wyznacz współrzędne
punktu B.
13 lis 13:29
Adamm: f(2)=−8+12+18+5=27, ok
k: y=f'(2)(x−2)+27
f'(x)=−3x2+6x+9
f'(2)=−12+12+9=9
k: y=9x+9
9x+9=−x3+3x2+9x+5
x3−3x2+4=0
dzielimy przez x−2
(x+1)(x−2)2=0
x=−1 lub x=2
x=−1 → f(−1)=0
B=(−1;0)
13 lis 13:36
765: Skąd się bierze to: k: y=f'(2)(x−2)+27?
13 lis 13:47
Adamm: równanie stycznej do wykresu dla x=x0 : y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
13 lis 13:48
765: Nie mogę zrozumieć jak podzielić przez x−2
13 lis 14:05
13 lis 14:10
765: Dzięki za pomoc, zadanie rozwiązane ^^
13 lis 14:15