Objętość ostrosłupa
abcd: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 6cm, a tangens kąta
nachylenia krawędzi bocznej do do płaszczyzny podstawy jest równy √3. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
13 lis 13:03
765: Tak wyglądają moje obliczenia:
h=6
√3
Mógłby ktoś sprawdzić? Będę wdzięczny
13 lis 13:33
abcd: Czy to rozwiązanie jest poprawne?
13 lis 14:45
dero2005:
| | 1 | | 3a2√3 | | 1 | | 3*62*√3 | |
V = |
| * |
| *h = |
| * |
| *6√3 = 324 |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
13 lis 17:35