pochodna
bark: Dla jakich wartości parametrów a,b funkcja:
f(x)= x2 +3x −4 x≤1
f(x)= ax+b x>1
ma pochodną na całym zbiorze liczb rzeczywistych
Chciałem to zrobić licząc pochodne obu funkcji,
z pierwszego wzoru wychodzi pochodna równa 2x+3 a z drugiego a
dla x=1 2*1+3=5 więc a=5
ale co wtedy z b?
13 lis 12:51
Adamm: f'(x)= 2x+3 dla x<1
f'(x) = a dla x>1
licz pochodną dla x=1
13 lis 12:53
'Leszek: Funkcja jeszcze musi byc ciagla dla x =1 ,czyli granica lewostronna = granica prawostronna
lim f(x) = lim f(x)
x →1− x→1+
Czyli 0 = a+b
zatem b= −5
13 lis 13:04
bark: pochodna dla x=1 wynosi 5 ale nadal nie wiem co z b
nie wiem skąd się wziął warunek 0=a+b
Czyli żeby funkcja miała pochodną musi być ciągła i dodatkowo pochodna lewo i prawostronna
muszą być równe?
I tak dodatkowo, jeżeli pochodne wychodzą mi równe to nie świadczy to już o ciągłości w danym
punkcie?
13 lis 13:18
Adamm: f. jest różniczkowalna ⇒ f. jest ciągła
więc jeśli f. nie jest ciągła to f. nie jest różniczkowalna
13 lis 13:25
bark: A gdybym miał takie samo zdanie co tutaj tylko bez parametrów i moim zdaniem byłoby sprawdzenie
czy funkcja ma w każdym punkcie pochodną, wystarczyłoby policzenie pochodnej lewo i
prawostronnej x=1?
13 lis 13:33
bark: bo jak ma pochodną równą lewej i prawej stronie to chyba oznacza, że jest także ciągła (?)
13 lis 13:34
Adamm: tak, ale jeśli nie jest ciągła to nie może mieć pochodnej
13 lis 13:40