Metoda bisekcji
Paulina: Wyznaczyć długość części zawieszone belki umocowanej do dnia zbiornika pod kątem γ=30 stopni.
Głębokość wody w zbiorniku wynosi h=3m.
Fala opisana jest funkcją y=h+cosx.
x, y − przyprostokatne trójkąta prostokatnego,
γ − kat pomiędzy przyprostokatna x, a przeciwprostokatna z.
Zadanie trzeba rozwiązać metodą bisekcji. Wyznaczam z równania x Max i x min i mam problem już
w metodzie. X Max wynosi 6,928, a x min 3,464. Wyliczam f od tych wartości : h+ cos ( 3,464)
oraz h+ cos (5,196). Mam źle wyniki. Nie mogę znaleźć błędu. Proszę o pomoc.
13 lis 08:14