Geometria analityczna
Hubert: Witam
Potrzebuje pomocy z trzema zadaniami które sprawiają mi wiele trudności i kompletnie nie mam
pojęcia jak je rozwiązać.
1.Zbadać wzajemne położenie prostych i w zależności od położenia, wyznaczyć odległość , punkt
przecięcia i równania płaszczyzny:
Dane:
L1:
x−12 = y =
z−34
| | ⎧ | 4x+12y−5z=0 | |
| L2: | ⎩ | 4x+4y−3z+1=0 |
|
2.Znaleźć punkt styczny do do punktu M(S,−2,1) względem płaszczyzny <pi>: 4x−y+3z+1=0
3.Znaleźć równanie prostej L przecinającą proste L1 i L2 pod kątem prostym
| | ⎧ | x=−1+8t | |
| L1: | ⎨ | y=2−t |
|
| | ⎩ | z=−1+4t | |
| | ⎧ | x=−2+3s | |
| L2: | ⎨ | y=−1−s |
|
| | ⎩ | z=6+s | |