Pochodna, funkcje zlozone itd....
Macko z Bogdanca: B i S stałe f czestotliwosc t−czas φ=kat 30 stopni (π/6) Moglby ktos wyliczyc to kro k po
kroku? Ja robie tak
ale wydaje mi sie ze jest to kompletnie zle...

(Strumien magnetyczny)
| | ΔΦ | | Δ[BScos(2π f t+φ)] | |
E=− |
| =− |
| |
| | Δt | | Δt | |
cos(2π f t+φ)'=−sin(2π f t+ φ)*(2π f t + φ)'=−2π f t sin (2π f t + φ)
E=BS(2π f t+φ)sin(2π f t +φ)
13 lis 00:56
Benny: Różniczkujesz po t, więc źle.
cos(2πft+φ)'=−sin(2πft+φ)*(2πf)
13 lis 01:04
Macko z Bogdanca: czyli jest dobrze tylko bez φ bo jest niezalezna od czasu tak?
13 lis 01:15
Macko z Bogdanca: Moglbys naprostowac moje rozumowanie

?
Gdy robilem to probowalem postopaic analogicznie do przykladu np.
(cos 3x)'=−sin 3x*(3x)'=−3*sin3x
Zapisalem
cos(2π f t+φ)'=−sin(2π f t+ φ)*(2π f t + φ)' i mysalem , że 2π f t to inaczej ωt (zalezne od
czasu) a kat,
potraktowalem jako wartosc stala wyszlo mi −2π f t sin (2π f t + φ) podstawilem do wzoru na E
skrocilem na chama t z Δt (bo gdzies widizalem to w podreczniku (byc moze byl to ich blad w
druku))
i uzyskalem taki wynik jaki w ksiazce. Z gory przepraszam jezeli pisze same bzdury, ale to było
zadanie z gwiazdka,
a w liceum mam pochodne tylko 1 zmiennej i jestem zupelnie zielony, a za bardzo nie wiem skad
uzyskac na ten temat ifnormacje.
Bylbym wdzieczny gdybys mogl to po krotce wyprowadzic od A do Z z malym wytlumaczeniem

(Wiem ze jest to funckja zlozona

)
13 lis 01:30
Benny: Twoja (siła elektromotoryczna?) wyraża się wzorem jako pochodna funkcji Φ po czasie.
Masz funkcje f(t)=cos(ωt+φ)
f'(t)=−sin(ωt+φ)*(ωt+φ)'=−sin(ωt+φ)*(ω*1+0)=−sin(ωt+φ)*ω
13 lis 01:53
Macko z Bogdanca: Ok super, juz rozumiem

Tak jest to SEM indukcji
13 lis 02:08
Benny: Bez pochodnych nie dało się tego obejść?
13 lis 02:35
Macko Z Bogdanca : W podręczniku od fizyki miałem wyprowadzone to z różnicy sinosow, ale w zbiorze zadań medyka,
trafiłem na zagadnienie pochodnej po czasie, wiec zainteresowałem się tematem, z tego co widzę
na chwilę obecną wzory na pochodnych ustala się dużo szybciej tylko trzeba mieć wiedzę i
wiedzieć skąd ja czerpać

. Dziękuję za odpowiedzi
13 lis 05:20