Reguła Hospitala
Karolina: potrzebuje pomocy przy przykładzie :
lim przy x→0+ lnsin2x/lnsinx
Prosiłabym o dokładnie rozpisanie przykładu
12 lis 23:37
Karolina: oraz przykład lim x→2 lnx−ln2/x−2
12 lis 23:38
Jack:
| | 1 | | 2cos(2x) | | cos(2x) | |
[ln(sin(2x))] ' = |
| *cos(2x)*2 = |
| = |
| |
| | sin(2x) | | sin(2x) | | sin(x)cos(x) | |
| | 1 | | cos(x) | |
[ln(sin(x))] ' = |
| * cos(x) = |
| |
| | sin(x) | | sin(x) | |
| | [ln(sin(2x))] | | | |
lim |
| = lim |
| = |
| | [ln(sin(x))] | | | |
x−>0+
| | cos(2x)*sin(x) | | cos2(2x) | | cos2(0) | | 1 | |
=lim |
| = lim |
| = |
| = |
| =1 |
| | sin(x)cos2(x) | | cos(x) | | cos(0) | | 1 | |
12 lis 23:48
Jack: drugi nie czytelny, jak wyglada ten ulamek?
12 lis 23:58
Karolina: lnx − ln2 / x−2
13 lis 00:02
Jack: ln2/x−2 =?
| | 2 | | 2 | | 2 | |
ln |
| czy ln( |
| −2) czy ln( |
| )−2 |
| | x−2 | | x | | x | |
13 lis 00:08
Karolina:
lnx − ln2
−−−−−−−−−−−
x−2
13 lis 00:15
Jack: w czym problem?
[ln(2)] ' = 0
[x−2]' = 1
| | ln(x) − ln(2) | | | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| |
| | x−2 | | 1 | | x | | 2 | |
x−>2
13 lis 00:20
Karolina: dziekuję bardzo
13 lis 00:22
Jack:
13 lis 00:33
Karolina: mam jeszcze jeden przykład z pochodnych :
f(x)= ln(sin2x+√1+sin4x
odpowiedz wynosi sin2x / √1+sin4x
moje rozwiązanie :
1/sin2+√1+sin4x * (sin2x+ √a+sin4x = 1−sin2 + √1+sin4x * (2sinxcosx + 4sinx3cosx
/ 2√1+sin4x
pytanie brzmi gdzie jest błąd albo jak dość do odpowiedzi wyżej podanej?
13 lis 00:49
Kacper: Na początek:
(sin
2x)'=sin2x
| | 1 | |
(√1+sin4x)'= |
| *4sin3xcosx |
| | 2*√1+sin4x | |
I składamy wszystko
| | 1 | | 1 | |
[ln(sin2x+√1+sin4x)]'= |
| *[sin2x+ |
| *4sin3xcosx]= |
| | sin2x+√1+sin4x | | 2*√1+sin4x | |
| | 2sin3xcosx | | sin2x+ |
| | | | √1+sin4x | |
| |
| |
| sin2x+√1+sin4x | |
I teraz "wystarczy" uprościć
13 lis 08:57
Karolina: jak upraszczam to wychodzi 2 sin2x / √1+sin4x a ma wyjść samo sin2x / √1+sin4x
13 lis 14:47