dzialania na kątach
PrzyszlyMakler: 0Witam. Potrzebuję pomocy odnośnie zapisu działań na kątach. Mam parę pytań.
np. cos2x*cos2x − sin2x*sin2x = (cos2x)
2 − (sin2x)
2 = (cos2x−sin2x)(cos2x + sin2x)
I np. x = 45
o cos2*45 * cos2*45 = (cos 90)
2 ?
I czy zapis
(cos2x)
2 − (sin2x)
2 jest równoznaczny z zapisem cos
22x − sin
22x
I czy= cos2x*cos2x = (cos2x)
2 = cos
24x? czy cos4x
I np. 2cos2x*2cos2x = 4(cos2x)
2?
Dużo tego było.. mam nadzieję, że ktoś mi czytelnie i zrozumiale wyjaśni wątpliwości, bo to
komplikuje mi wykonywanie działań na kątach bo nie wiem co mogę i co jest tożsamością...

Dziękuję z góry!
12 lis 21:49
Adamm: (cos2x)2 − (sin2x)2 jest równoznaczny z zapisem cos22x − sin22x
tak
cos2x*cos2x = (cos2x)2 = cos24x? czy cos4x
nie i nie
2cos2x*2cos2x = 4(cos2x)2?
tak
12 lis 21:53
PrzyszlyMakler: a jak rozwinąć cos22x?
12 lis 21:55
12 lis 21:56
PrzyszlyMakler: Z czego wynika powyższe? I czy pierwszy wers z pierwszego posta jest poprawnie?
12 lis 22:00
Adamm: cos2x*cos2x − sin2x*sin2x = (cos2x)
2 − (sin2x)
2 = (cos2x−sin2x)(cos2x + sin2x)
to jest poprawnie
cos(2x)=2cos
2x−1
12 lis 22:02
PrzyszlyMakler: Okej. Dziękuję za pomoc, rozjaśniło się poniekąd.
12 lis 22:04
PrzyszlyMakler: O, jeszcze jedno pytanie.
Czy:
2sin22x oznacza (2sin2x)2 czyli 4(sin22x) czy 2*(sin2x)2?
13 lis 14:54
Adamm: 2sin2x≠(2sin(2x))2
13 lis 14:55
PrzyszlyMakler: czyli 2sin22x oznacza 2*(sin2x)2?
13 lis 15:15
Adamm: tak
13 lis 15:15
PrzyszlyMakler: Dzięki Ci raz jeszcze!
13 lis 15:30