Parametr, nierówność, wzory Vieta
Nataliaa: Dane jest równanie: x2+mx+m+3=0. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
to równanie ma dwa różne pierwiastki x1, x2 takie, że Ix1−x2I<√33.
ZAŁOŻENIA:
Δ>0 Ix1−x2I<√33
Pierwsze założenie wyszło mi m ∊ (−∞;−2) U (6;∞)
Problem mam z drugim założeniem:
Ix1−x2I<√33
1) x1−x2<√33
2) x1−x2>−√33
I później do kwadratu i będziemy korzystać ze wzorów Vieta. Zgadza się?
Gdy chciałam obliczyć to: x1−x2>−√33 i pomnożyłam stronami razy (−1) to wyszedł mi inny
wynik
niż gdyby od razu robiłam kwadrat. Może mi ktoś wytłumaczyć, jak powinno być poprawnie
rozwiązane to zad.?
12 lis 21:13
Puma: |x1−x2|= √(x1−x2)2
12 lis 21:15
Nataliaa: I wzory Vieta robić pod pierwiastkiem cały czas? Dziękuję
A co z moimi założeniami, niepoprawne?
12 lis 21:22
Smule: |x1 − x2| < √33
x12 − 2x1x2 + x22 < 33
Poradzisz sobie dalej z wzorami viete'a?
Założenia ok
12 lis 21:26
Smule: nie ma co bawic sie z rozbijaniem wartosci bezwzglednej, wszystko do kwadratu i z glowy
12 lis 21:26
12 lis 21:27
zombi: Oczywiście istnieje jeszcze metoda "na pałę"
| | −b±√Δ | |
x1,2 = |
| , wobec tego |
| | 2a | |
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
|x1−x2| = | |
| − |
| | = | |
| | |
| | 2a | | 2a | | a | |
12 lis 21:28
Nataliaa: Dziękuję wam za odpowiedzi i za link, zrozumiałam

Rzeczywiście prostszy sposób.
Ale nawet teoretycznie przyjmując to moje rozbijanie wartości bezwzględnej to czemu:
1) (x
1−x
2)<
√33 TO JEST OK
2) ALE TO MOGĘ ROZWIĄZAĆ NA 3 SPOSOBY (nawet więcej) I W A i B WYCHODZI TO SAMO,
NATOMIAST W "C" po lewej stronie wyjdzie to samo, ale jest inny znak:
.....a) (x
1−x
2)>−
√33 /
2
(x
1−x
2)
2>33
....b) −(x
1−x
2)<
√33 /*(−1)
(x
1−x
2)>−
√33 /
2
(x
1−x
2)
2> 33
....c) −(x
1−x
2)<
√33
x
2−x
1<
√33 /
2
(x
2−x
1)
2<33
12 lis 21:43
Mila:
x
2+mx+m+3=0
1) dwa różne rozwiązania ⇔
Δ>0⇔
Δ=m
2−4*(m+3)=m
2−4m−12
m
2−4m−12>0
Δ
m=16+4*12=48+16=64
m
1=−2 lub m=6
m<−2 lub m>6
2)|x
1−x
2|<
√33 /
2
x
12−2x
1*x
2+x
22<33⇔
(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2−2x
1*x
2<33
(x
1+x
2)
2−4x
1*x
2<33⇔
(−m)
2−4*(m+3)<33 i [m∊(−
∞,−2)∪(6,
∞) ]
m
2−4m−12−33<0
m
2−4m−45<0⇔m∊(−5,9) i [m∊(−
∞,−2)∪(6,
∞) ]⇔
m∊(−5,−2)∪(6,9)
==========
12 lis 21:59
Mila:
1) |x1−x2|<√33 obie strony nierówności są nieujemne , podnosząc do obustronnie do
kwadratu
otrzymasz nierówność równoważną.
2) jeżeli masz nierówność
x1−x2<√33 to nie wiesz, jaki znak ma lewa strona, podnosząc do kwadratu
możesz nie otrzymać nierówności równoważnej np.
1−8<√33 natomiast
(1−8)2>33
12 lis 22:11
Nataliaa: Ok, Dziękuję Mila I wszystkim. którzy odpowiedzieli, z wami wszystko staje się jaśniejsze
12 lis 22:17
PW: Spróbujmy moją ulubioną metodą "uzupełniania do kwadratu":
x
2+mx+m+3=0
| | m2 | | m2 | |
x2 + mx + |
| − |
| + m + 3 = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | m | | 1 | |
(x+ |
| )2 − |
| (m2 − 4m − 12) = 0 |
| | 2 | | 4 | |
| | m | | 1 | |
(x+ |
| )2 = |
| (m2 − 4m − 12) |
| | 2 | | 4 | |
| | m | | 1 | |
(1) (x+ |
| )2 = |
| (m−6)(m + 2) |
| | 2 | | 4 | |
Trójmian po prawej stronie jest dodatni dla m < − 2 lub m > 6, dla takich m istnieją 2
rozwiązania równania (1) określone wzorami
| | m | | m | |
x1 + |
| = − √d, x2 + |
| = √d, |
| | 2 | | 2 | |
gdzie d oznacza prawą stronę (1).
| | m | | m | |
x1 = − |
| − √d, x2 = − |
| + √d, |
| | 2 | | 2 | |
więc x
2 − x
1 = 2
√d > 0.
Mamy zatem znaleźć takie m, dla których
2
√d <
√33, m∊(−
∞,−2)∪(6,
∞)
4d < 33
(m − 6)(m+2) < 33, m∊(−
∞,−2)∪(6,
∞)
Dalej już standardowo.
13 lis 11:21
Nataliaa: No, noo, Ta odpowiedź jest już bardziej skomplikowana... trochę trzeba to przemyśleć
17 lis 22:36