Nadal nie umiem :(
Monika Osiecka : Z talii 52 kart losujemy jedna karte . Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia wylosowana karta
jest ;
a) figura
Zad 2
Z talii 24 kart losujemy dwie karty bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , ze
otrzymamy ;
a) dwie karty czerwone
b) dwie karty mlodsze od waleta
c) wylosowano 2 piki i 2 trefle
12 lis 20:42
Aga1.: Ile jest figur w talii?
12 lis 20:43
Smule: 1. Razem figur = (as, król, królowa, walet)(każda innego koloru) = 16
| | | |
Ω = | , bo z 52 kart losujemy jedną |
| | |
| | | |
A = | , bo z 16 figur losujemy jedną |
| | |
2.
| | | |
Ω = | , bo z 24 kart losujemy dwie |
| | |
a)
W talii 24 jest 12 czerwonych. Z 12 czerwonych losujemy 2 czerwone.
b)
Poza waletem, jest 9, 10 każdego koloru. Razem 2*4 = 8. Z 8 kart młodszych od waleta kart
losujemy dwie.
12 lis 20:52
Monika Osiecka : a w c?
12 lis 21:00
Smule: to znaczy ze losujemy dwa razy pod rzad po 2 ? bo przeciez losujemy dwie, a w c) jest losowanie
4
12 lis 21:07
Monika Osiecka : ok dalej nie kumam ale dzieki
12 lis 21:08
Smule: A odpowiesz mi na pytanie?
12 lis 21:16
Smule: W zadaniu jest, że losujemy 2 karty. W punkcie c), że losujemy 2 + 2 = 4
12 lis 21:16
Smule: c)
Pików w talii = 13
Trefli w talii = 13
12 lis 21:18
Jerzy:
2)
lΩl = 24*23
a)
IAl =12*11
b)
IAI = 8*7
C)
IAl = 6*6
12 lis 21:55