Zadanie nr 14
Puma: Witam .
Chcialbym jeszce skonczyc poprzedni temat i mam dwa zadnia
Nr 14 .
Tramwaj jezdzi linia okrezna O Dla konduktora i pasazerow tego tramwaju odleglosc przystanku
A od przystanku B jest odlegloscia
drogi przebytej przez ten tranwaj od A do B .
czy tak rozumiana '' odleglosc '' przystankow na tej linii spelnia podstawowe warunki
odleglosci ?
Jesli nie to ktorych nie spelnia ?
Pami Milu prosze mi pomoc w tym i nastepnym zadaniu . dziekuje .
12 lis 20:30
Saizou : odległość tutaj to po prostu droga jaką przejdzie tramwaj, czyli po torach
12 lis 20:33
Puma: Saizou 
Potrafisz pomoc ?
12 lis 20:39
Mila:
Podaj definicję odległości podaną w tym podręczniku.
12 lis 20:44
Mila:
12 lis 20:49
Puma: Juz podaje
A) Kazdej parze liczb odpowiada jako ich odledlosc liczba nieujemna (b0 |a−b|≥0 dla kazdych
dwoch liczb a i b
B) Odleglosc liczby a od liczby b jest rowna 0 ⇔ gdy a=b (bo |a−b|=0 ⇔ gdy a=b )
C) Odleglosc liczby a od liczby b jest rowna odleglosci liczby b od liczby a (b0 |a−b|=
|b−a|)
D) Odleglosc liczby a od liczby c jest nie wieksza od sumy odleglosci liczby a od liczby
b i odleglosci liczby b od liczby c
(bo |a−c|= |(a−b)+(b−c)|≤|a−b|+|b−c|
12 lis 20:57
Mila:
np.
C) nie jest spełniony
Odległość z A do B (niebieska) jest różna od odległości B do A .( popielata)
12 lis 21:05
Puma: Juz widze .
dziekuje za pomoc
12 lis 21:09
Mila:
zadania
1)
W prostokątnym trapezie ABCD, gdzie |AD|=8, |DC|=7 oraz |AC|=13 oblicz:
a) miarę kąta ostrego w wierzchołku A.
b)długość odcinka łączącego środki ramion trapezu.
2)
W ΔABC dane są boki a i b oraz ∡C=120 o.
Znaleźć długość dwusiecznej kąta C.
3)
Wykazać, że w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych
jest równa sumie długości średnic okręgu wpisanego i okręgu opisanego na tym trójkącie.
12 lis 21:34
Puma: To bede mial co robic jutro
12 lis 21:37
Mila:
Dzisiaj!
12 lis 21:39