pochodna
pink96: hej potrzebuje wskazówki mam pochodną
f(x)=cos4x
moje rozwiązanie to 4cosx3 * −sinx
a odpowiedź jest: −2sin2xcos2x
jak do tego wyniku dojść ?
12 lis 20:01
Adamm: =−2cos2x*2cosxsinx=−2cos2xsin(2x)
12 lis 20:03
pink96: czyli najpierw trzeba rozłożyc na (cos2x)2?
12 lis 20:08
Adamm:
12 lis 20:12
Aga1.: (cos4x)'=4cos3x*(−sinx)=−2cos2x*2sinxcosx=−2cosxsin2x
12 lis 20:19
pink96: dziękuję

a jak mam f(x)=lntg
2x
odp: 4/sin2x
12 lis 20:28
Aga1.: | | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
(lntg2x)'= |
| *2tgx* |
| = |
| = |
| = |
| | tg2x | | cos2x | | tgx*cos2x | | | |
| 2 | | 2 | | 4 | |
| * |
| = |
| = |
| 2 | | sinxcosx | | 2sinxcosx | |
12 lis 20:41