Funkcję wymierną przedstawić w postaci sumy wielomianu i funkcji wymiernej właśc
Bravo: Funkcję wymierną przedstawić w postaci sumy wielomianu i funkcji wymiernej właściwej
podzieliłem licznik przez mianownik i wyszlo 2x+5 z reszta 6
| | 6 | |
zapisałem to jako 2x+5 + |
| |
| | x−1 | |
czy to koniec zadania
12 lis 19:55
Janek191:
Tak, jeśli dzielenie jest dobrze wykonane
12 lis 19:57
Bravo: tego typu zadania zawsze się tak zostawia?
| | −2x2−5x | |
jak w nastepnym przykladzie doszedlem do postaci x+ |
| to tez jest dobrze? |
| | x3+2 | |
12 lis 21:13
Bravo: i jeszcze jedno pytanie...
| | x8 | |
jak mam np |
| to mam dzielić wynik z dzielenia aż będę miał ułamek właściwy tak? a |
| | x2+1 | |
reszta dodaje ze sobą np:
| x8 | |
| =x6−x4+x2−1 i R=1 więc |
| x2+1 | |
x
6−x
4+x
2−1 / x
2+1 = x
4−2x
2+3 i R=−4
i tak aż licznik będzie mial mniejsza potege a reszta sie sumuje czyli 1 − 4 itd... dobrze to
rozumiem?
12 lis 22:14
Mila:
x
8 : (x
2+1)=x
6−x
4+x
2−1
−(x
8+x
6)
========
−x
6
−(−x
6−x
4)
========
x
4
−(x
4+x
2)
==========
−x
2
−(−x
2−1)
===================
1 reszta
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−⇔
| x8 | | 1 | |
| =(x6−x4+x2−1)+ |
| |
| x2+1 | | x2+1 | |
12 lis 22:29
Bravo: no tak pomylilem sie i zamienilem miejscami reszte z wynikim dzielenia... dzieki
12 lis 22:35