ciagi
kappa: zapis min{a,b} oznacza nie wieksza z liczb a i b. na przyklad min{−3,2}=−3 , min{√3,2}=√3
oblicz o ile istnieja miejsca zerowe funkcji f(x)=min{4x−6,4−x}
12 lis 19:51
Adamm: 4x−6≥4−x
x≥2
dla x≥2
f(x)=4−x
dla x<2
f(x)=4x−6
1. x≥2
4−x=0
x=4
2. x<2
4x−6=0
| | 3 | |
mamy więc dwa miejsca zerowe, x=4 oraz x= |
| |
| | 2 | |
12 lis 19:53
Milo: 4x−6=0 ⇔ x=32
a wtedy 4−x = 4−32=2,5, więc mamy f(32)=min(0;2,5}=0
4−x=0 ⇔ x=4
a wtedy 4x−6=16−6=10, więc mamy f(4)=min(10,0)=0
12 lis 19:54
kappa: dzieki
12 lis 19:56
Krzysiek:

na niebiesko min f(x)
12 lis 20:01