matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wymierne
exx:
Oblicz dziedzinę i oblicz jej wartość;
(5−x
2
)
2
a)
, gdy x=−
√
5
5+x
−x(x−4)
b)
, gdy x=−1,2
4x
2
−25
12 lis 19:40
Jerzy:
Dziedzinę się wyznacza/określa.
12 lis 19:46
Milo:
a) D=ℛ\{−5}
(5−5)
2
5−
√
5
=
0
5−
√
5
=0 b) (2x−5)(2x+5)≠0 x≠±
5
2
następnie podstawiasz x=−1,2 i liczysz.
12 lis 19:47
exx:
a podpowie mi jeszcze ktoś z tym;
x
2
+1
gdy x=
√
7
+1
1−x
D=R\{1}
12 lis 19:55
Aga1.:
(
√
7
+1)
2
+1
=
1−(
√
7
+1)
12 lis 20:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick