matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę z liczbą e
Szymon:
Oblicz granicę z liczbą e
(n+1)
n
−(n+2)
n
lim
n+2)
n
−(n+3)
n
n−>
∞
12 lis 19:33
Adamm:
1
(1−
)
n
−1
n+2
e
−1
−1
=lim
=
1
1−(
+1)
n
n+2
1−e
12 lis 19:36
Szymon:
jest możliwe żeby wyszło 1/e? tak mi odpowiedzi w książce podają...
12 lis 20:08
jc:
Przecież wyszło 1/e.
12 lis 20:10
Adamm:
e
−1
−1
e
−1
−1
=
=e
−1
1−e
e(e
−1
−1)
12 lis 20:11
Krzysiek:
1
e
1−e
e
−1
−1=
−
=
e
e
e
dalej sobie poradzisz
12 lis 20:12
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick