obliczanie procenta liczb
Natalia: Jaki procent liczby x stanowi liczna y:
| | 1 + 16 + 18 | |
x = |
| |
| | 1+ 112+ 124 | |
| | 3√579 * 3√0,65−1 | |
y= |
| |
| | 3√3,75 | |
przy 0,65 jest do potęgi −1

Proszę o pomoc!
Dzięki
12 lis 19:32
Janek191:
Do czego pomoc. Obliczyć x i y.
12 lis 19:34
Janek191:
| | 65 | | 13 | | 20 | |
0,65−1 =( |
| )−1 = ( |
| )−1 = |
| |
| | 100 | | 20 | | 13 | |
12 lis 19:35
Natalia: tyle wiem, ale przy obliczaniu y wychodzą mi totalne głupoty
12 lis 19:36
12 lis 19:46
Natalia: potrzebuje pomocy przy wyliczeniu y.
12 lis 19:46
Natalia: a jak ci się udało to obliczyć?
12 lis 19:46
Janek191:
Normalnie
12 lis 19:50
Janek191:
= 3√ 529*3√ 2013*3√415 = 3√ 52*20*49*13*15= 3√4*4*43*3*3 =
= 4√ ( 43)3 = 43
12 lis 19:53
Natalia: obliczałam to kilka razy i nie wychodzi mi 4/3. nie wiem co robię źle. Dzięki.
12 lis 19:53
Natalia: ok, w takim razie nie potrzebnie sobie komplikowałam życie w pewnym momencie i stąd później
dziwne wyniki. Dzięki!
12 lis 19:55
Janek191:
Tam pod pierwiastkiem trzeba poskracać
12 lis 19:55
Natalia: skracałam, ale później zamiast normalnie przenieść mianownik to robiłam wielki pierwiastek, coś
źle poprzensiłam i wychodziły głupoty

. Dzięki
12 lis 20:02
Janek191:
19.53
II wiersz powinno być
= 3√(43)3 = 43
12 lis 23:11