Proszę o sprawdzenie
JAck: Proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania, zapisu itd, niedługo mam kolokwium.
Wykazać że funkcja posiada odwrotną i wyznaczyć ją f(x)=(1+x)/(1−x).
zał: x∊R/{1}
y=(1+x)/(1−x)=−2x(x−1)+1→funkcja jest rosnąca w całej swojej dziedzinie oraz
f:R/{1}→R⇒czyli jest "na", więc istniej do niej funkcja odwrotna taka że f−1(x):R→R/{1}
y=(1+x)/(1−x)
y−xy=1+x
y−1=x(1+y)
x=(y−1)/(1+y) ⇒y= f−1(x)=(x−1)/(x+1)
12 lis 19:25
Adamm: jaki jest zbiór wartości funkcji f(x)?
bo nie jest to zbiór rzeczywistych
12 lis 19:29
Janek191:
y − y x = 1 + x
x + y x = y − 1
x*( 1 + y) = y − 1
Po zamianie zmiennych
Jest ok

g = f
−1
12 lis 19:31
JAck: racja, ma asymptotę poziomą w y=−1, czyli nie może być "na" czyli nie ma odwrotnej tak?
12 lis 19:34
JAck: Zw∊R/{−1} czyli ona dalej będzie "na" bo f:R/{1}→R/{−1}, więc f−1(x):R{−1}→R/{1}, Czy dobrze
myślę?
12 lis 19:51
Janek191:
Patrz na rysunek − wykresy są symetryczne względem prostej y = x.
12 lis 19:54
JAck: Widzę, że są symetryczne względem y=x. Dobra bo ja myślałem ze jak jest "na" to Zw∊R ,ale tak
nie jest, Zw to wartości funkcji.
12 lis 20:08