Rozkladanie wielomianu
Qazxsw: Rozłóż wielomian na czynniki:
9( a + b)2 − (a − b)2
(4x2 + 4x +1) − (25x2 − 10x + 1)
12 lis 19:15
Krzysiek: b) (2x+1)2−(5x−1)2
teraz wzor a2−b2
12 lis 19:17
Qazxsw: W odpowiedzi ma być 7x(2−3x) jak mam zastosować ten wzór?
12 lis 19:20
Krzysiek: a2−b2= (a+b)(a−b)
a= 2x+1 i b= 5x−1
12 lis 19:21
Janek191:
a) ( 3*(a + b))2 − (a −b)2 = (3a +3 b)2 − (a −b)2 = (3 a +3 b − a + b)*(3 a +3b + a − b) =
= ( 2 a + 4 b)*( 4 a + 2 b) = 4*(a + 2b)*( 2a + b)
12 lis 19:23
Adamm: a) 9(a+b)2−(a−b)2=(3a+3b)2−(a−b)2=(2a+4b)(4a+2b)
12 lis 19:24
Qazxsw: Janek191 a wytłumacz mi ostatnią zależność skąd sie to wzięło z metody grupowania czy jak?
12 lis 19:45
Janek191:
2 wyłączona przed nawias z ( 2 a + 4b) i 2 wyłączona przed nawias z ( 4 a + 2b)
12 lis 19:48