szeregi
balbinka: Kochani pomoże ktoś?
Mam zbadać zbieżność takiego szeregu ∑[(n−1)!+n!]/(n+1)!
Sprawdzałam z kryt. pierwiastkowego i D`Lamberta ale wychodzi 1 a z kryt. porównawczego
wychodzą mi jakieś głupoty. Warunek konieczny sprawdziłam i granica jest równa 0
Proszę o jakąś podpowiedź
12 lis 19:05
Saizou :
| (n−1)!+n! | | (n−1)![1+n] | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| (n+1)! | | n(n+1)(n−1)! | | n | |
i otrzymasz szereg harmoniczny
12 lis 19:08
g:
| | n+1 | | 1 | |
(n−1)! + n! = (n−1)!*(n+1) |
| = |
| |
| | (n+1)! | | n! | |
szereg rozbieżny
12 lis 19:10
balbinka: Dziękuję
12 lis 19:12