ze wzoru de Moivre'a
dareeeek: Witam mam problem z tymi 3 przykładami nie wiem jak je zrobić
Korzystając ze wzoru De Moivre'a obliczyć:
2) (i−2)
24(13+9i)
8
3) (2i−
√12)
9
dzieki z gory za pomoc
12 lis 18:48
dareeeek: | | √12 | |
W przykladzie 3 nie wiem jak wyliczyc cos i sin φ bo mi wychodzi cos |
| i sin |
| | 4√6 | |
| | 2 √5 | | √5 | |
A w przykl 2 za to cos jest |
| sin. |
| ktos pomoze z wyliczeniem |
| | 5 | | 5 | |
tego?
13 lis 10:57
jc:
| (7+i)11 | |
| =2511 (1−i)11 = ... dalej łatwo |
| (2+i)22 | |
Drugie zadanie podobnie.
| | √3−i | |
Trzecie zadanie. 2i−√12= − 4 |
| |
| | 2 | |
| | √3−i | |
(2i−√12)12 = 412 ( |
| )12 = 412 |
| | 2 | |
13 lis 11:07
dareeeek: Nie rozumiem czemu 25(1−i) ? A w 3 przykl do potegi 12 a nie 9?
13 lis 12:32
Krzysiek: Powiedz mi jakim cudem wyszlo ci w nr3 r= 4
√6
Przeciez r= 4
| | 2 | |
wobec tego sinφ= |
| = 0,5 |
| | 4 | |
| | √12 | | 2√3 | | √3 | |
cosφ= |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
13 lis 12:36
dareeeek: W 3 wyszlo mi 4√6 bo liczylem modul √ √122 +22
13 lis 12:54
Krzysiek: (√12)2=1`2
13 lis 13:00
dareeeek: 1'2 czyli?
13 lis 13:09
Krzysiek: Studen nie graj wariata .
13 lis 13:12
dareeeek: Zle policzylem to racja bo √122 to √144 to jest 12 czyli w module wychodzi √14
13 lis 13:16
Krzysiek: Nie zaslugujesz na pomoc
Jestes normalnym gnojkiem .
13 lis 13:23
dareeeek: Czemu gnojkiem?

wyliczylem juz ten przyklad tak jak napisales podstawilem za 4 wzorem
moivre'a wyszlo mi −262144 bo 4
8
13 lis 13:28
dareeeek: Jestem twardoglowy do niektorych rzeczy po czasie dochodze jesli obrazilem to przepraszam
13 lis 13:30
13 lis 13:56