RACHUNEK PRAWDOPODOBIENSTWA
Monika Osiecka : Zad 1.
Z talii 52 kart losujemy jedna karte . Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia wylosowana karta
jest ;
a) figura
Zad 2
Z talii 24 kart losujemy dwie karty bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , ze
otrzymamy ;
a) dwie karty czerwone
b) dwie karty mlodsze od waleta
c) wylosowano 2 piki i 2 trefle
PROSZE O POMOC W TYM ZADANIU DZIEKUJE JA NIESTETY NIE POJMUJE RACHUNKU PRAWDOPODOBIENSTWA
12 lis 18:45
Pompuś: Żeby obliczyć szansę dowolnego zdarzenia, musimy określić liczbę zdarzeń sprzyjających
oraz liczbę wszystkich możliwych zdarzeń.
Taki wzór jest: Prawdopodobieństwo(A)=|A| sprzyjające/ |Ω| wszystkie możliwe
12 lis 18:49
Pompuś: 1) a) P=16/52, skracasz P=4/13
12 lis 18:50
Jerzy:
2)
|Ω| = 24*23
a)
|AI = 12*11
b)
IAI = 8*7
c)
|AI = 6*6
12 lis 18:53
Monika Osiecka : dziekuje
12 lis 18:58