Parametry
Pompuś: Rozwiąż równanie w zależności od wartości parametru a;
a) 2ax+3a=4x+9,
zacząłem tak:
2ax−4x=9−3a
2x(a−2)=3(3−a), co dalej ?
12 lis 17:55
Adamm: x(2a−4)=9−3a
teraz myślisz co by było gdyby 2a−4=0, a co gdyby nie, bo jak wiesz nie dzieli się przez 0
12 lis 17:57
Pompuś: A prawa strona, nic z nią nie robie?
12 lis 18:00
Adamm: nie, rozwiązujesz w sensie wyznaczania iksa, więc to bez znaczenia
12 lis 18:01
Pompuś: I rozważam tylko 10 jeśli równa się zero i 20 jeśli nie równa się zero i to koniec?
12 lis 18:02
Adamm: tak, przy czym w 20 wyznaczasz x
12 lis 18:03
Pompuś: Ustal, dla jakich wartości a i b podane równanie nie ma rozwiązań
a) b−b
2(x−a)=3+ab
2−9x
tego w ogóle nie potrafię nawet zacząć
12 lis 18:09
Adamm: b−b2x+ab2=3+ab2−9x
(9−b2)x=3−b
jesli 9−b2 ≠ 0 to rozwiązanie będzie zawsze, więc ograniczamy się do przypadku
kiedy b2−9=0 ⇔ b=3 ∨ b=−3
1. b=3
0=0 co jest spełnione dla każdego x
2. b=−3
0=6
no i mamy zwycięzce, dla b=−3, a∊ℛ równanie nie ma rozwiązań
12 lis 18:12
Pompuś: a do poprzedniego 10 wyjdzie a=2 a w 20 wyjdzie, że a nie jest równe 2;i jeszcze x wyliczyć
że nie jest równe ileś tam?
12 lis 18:19
Adamm: skoro a≠2 to spokojnie dzielisz bo wiesz że nie dzielisz w tym przypadku przez 0, i tyle
12 lis 18:20
Pompuś: Czekaj bo nie ogarniam tego 2
0
12 lis 18:22
Pompuś: A to, Dane jest równanie 5x−2a=6(x−4)+2; Dla jakich wartości parametru a jego rozwiązaniem
jest: a) liczba dodatnia
12 lis 18:26
Adamm: 5x−2a=6x−24+2
22−2a=x
22−2a>0
11>a
12 lis 18:28
Pompuś: Aaaa faktycznie

, Ustal, dla jakich wartości parametru a równanie 2x/3 −a= 1/6 ma rozwiązanie
należące do przedziału (−2;3).
12 lis 18:31
Adamm: nie będę za ciebie całego zbioru zadań robić, pomyśl, rozwiązania czyli −2<x<3
12 lis 18:36
Pompuś: Jakbym to umiał to nie prosiłbym o pomoc...
12 lis 18:37
Pompuś: Ostatnie to już, proszeeeee
12 lis 18:41
Pompuś: −12<4x=6a+1<18 do tego doszłem
12 lis 18:43