Podane wielomiany rozłożyć na czynniki rzeczywiste nierozkładalne
John: Zadanie właściwie rozwiązałem ale nie wiem czy moja odpowiedź jest wystarczająca
3𝑥4 − 8𝑥3 + 6𝑥2 − 1
skorzystałem z metody p/q i podstawiłem wszystkie liczby pod x
wyszło mi że pierwiastkami są 1 i −1/3 ,ale co dalej? przecież powinny być 4 pierwiastki
12 lis 17:25
Jerzy:
Obniżaj stopień dzieląc przez dwumiany ( x − 1 ) oraz ( x + 1/3)
12 lis 17:27
Krzysiek: A kto powiedzial ze musi miec 4 pierwiastki
Wielomian n−tego stopnia moze miec co najwyzej n pierwiastkow .
12 lis 17:33
PW: "Powinny być 4 pierwiastki" to w zbiorze wielomianów zmiennej zespolonej. Tu mogą być tylko 2
(ale nie liczyłem, musisz zrobić jak radzi Jerzy i zobaczyć, czy wynik dzielenia jest
trójmianem rozkładalnym, czy nie.
12 lis 17:33
John: Podzieliłem najpierw przez x−1 i wyszło mi 3x3−5x2+x+1
Potem jeszcze raz podzieliłem przez x+1/3 i wyszło 3x2−6x+x
Delta z tego jest 0 a miejsce zerowe 1 czyli juz wczesniej je mialem
Jak mam zapisać odpowiedź?
12 lis 17:39
Adamm: 3x
2−6x+x ?
| | 1 | |
wyznacz współczynnik przed nawias i będziesz miał 3(x−1)2(x−1)(x+ |
| )= |
| | 3 | |
12 lis 17:40
PW: GDYBY TAK BYŁO, TO NAPISALIBYŚMY
| | 1 | |
W(x) = 3(x − 1)3(x + |
| ) |
| | 3 | |
Nie sprawdzałem dzielenia, ale na pewno trójmian 3x
2 − 6x +x podany jako wynik dzielenia nie
ma delty zerowej.
12 lis 17:44
John: źle napisałem wyszło mi 3x2−6x+3
12 lis 17:46
John: odpowiedź zostawić w postaci (3x2−6x+3)(x−1)(x+1/3)?
12 lis 18:49
Krzysiek: Teraz zobacz ze 3x2−6x+3= 3(x2−2x+1)= 3(x−1)2
12 lis 18:53