Wyznaczanie asymptot
Magda: Funkcja wygląda tak:
Doszłam do tego, że dziedzina to: x∊(0,e
2)∪(e
2,nieskończoność)
W wyniku podane jest, że istnieje asymptota pionowa w e
2 i ukośna prawostronna w y=0
Proszę o pomoc
12 lis 17:19
Adamm: x>0
2−lnx≠0 ⇔ x≠e
2
| | 1 | | 1 | |
limx→e2− |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | 2−lnx | | 0+ | |
| | 1 | | 1 | |
limx→e2+ |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | 2−lnx | | 0− | |
asymptota pionowa dla x=e
2
zatem mamy asymptotę poziomą prawostronną dla y=0
12 lis 17:27
PW: W x0 = e2 jest "dziura w dziedzinie". Trzeba więc liczyć granice funkcji dla x→(e2)− i dla
x→(e2)+
Granicą funkcji dla x→∞ jest 0, a więc funkcja ma asymptotę poziomą określoną równaniem y = 0
(dodatnia półoś OX jest asymptotą poziomą).
12 lis 17:29
Magda: Mógłby ktoś jeszcze rozwinąć moment: lim x→ e
2− i lim x→e
2+ bo nie do końca to rozumiem,
reszta jest zrozumiała. Dziękuję
12 lis 17:47
Adamm: | | 1 | |
limx→e2− |
| podstawmy sobie t=lnx→2−, przy x→e2− |
| | 2−lnx | |
| | 1 | | 1 | |
limt→2− |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | 2−t | | 0+ | |
rozumiesz?
12 lis 17:49
Magda: Tak, dziękuję za pomoc
12 lis 18:53