Zbadaj ciągłość funkcji:
sara: Zbadaj ciągłość funkcji:
12 lis 17:11
Jerzy:
Określ dziedzinę.
12 lis 17:25
sara: x∊R\{1}
12 lis 17:48
Jerzy:
| | x2(1−x) | |
Teraz dla x > 1 masz: f(x) = |
| = − x2 |
| | x−1 | |
| | x2(1 −x) | |
dla x < 1 f(x) = |
| = x2 |
| | 1 − x | |
12 lis 18:04
Smule: Policz granicę lewo i prawostronne w x = 1
12 lis 18:06
Jerzy:
Ma zbadać ciągłość .... .funkcja jest ciągła w całej dziedzinie.
12 lis 18:07
sara: a w 1 jest nieciągła ? bo tak mam w odpowiedziach
12 lis 18:12
Jerzy:
x = 1 nie należy do dziedziny, więc tam nie rozpatrujmy ciągłości.
12 lis 18:14
sara: ok,dzięki
12 lis 18:20