Parametry
HitMan: Pomoże ktoś, ustal dla jakich wartości parametru p podane równanie ma nieskończenie wiele
rozwiązań.
p2x=p−2px
12 lis 16:54
Adamm: p2x+2px−p=0
p(px+2x−1)=0
p=0 lub (p+2)x−1=0
dla p=−2 mamy równanie sprzeczne, dla p=0 mamy nieskończenie wiele rozwiązań
12 lis 16:56
HitMan: Dzięki
12 lis 17:00
HitMan: Mam jeszcze jedno pytanie, teraz chodzi o sprawdzenie

3+p
2x=2p−3x
p
2x+3x=2p−3
x(p
2+3)=2p−3
p
2+3=0
2p−3 niemoże być równe 0
2p /=/ 3
p /=/ 2/3
Dobrze to jest
12 lis 17:05
PW:
p2 + 3 > 0 dla wszystkich p, a więc równanie
(p2+3)x = 2p − 3
ma jedno rozwiązanie niezależnie od p (prawa strona nie ma wpływu na liczbę rozwiązań, zawsze
jest jedno).
12 lis 17:13
HitMan: Czyli źle to rozwiązałem i tak nie może być?
12 lis 17:22