Logarytmy
Piotr: 2x−log25=log5
2x+2log4−log(1+2
x)
2
x>0
2x=log10
2x
2log4=log16
log10=log
2x−log25=log5
2x+log16−log(1+2
x)
2
log25+log16=log10
2x−log5
2x+log(1+2
x)
2
log(25*16)=2log10
x−2log5
x+2log(1+2
x) | :2
| 1 | |
| log400=log10x−log5x+log(1+2x) |
| 2 | |
log20=log[2
x(1+2
x)]
20=2
x(1+2
x)
2
x=t
20=t(1+t)
t
2+t−20=0
Δ=81
t
1=−5 t
2=4
2
x=4
x=2
Dobrze zrobione? Można to jakoś inaczej zrobić? Mam na myśli prostsze rozwiązanie, krótsze
12 lis 16:50
Adamm: na jakiej bazie wnioskujesz że x>0 ?
12 lis 16:53
Piotr: Mój błąd, powinienem zapisać, że t>0

Przepisywałem z kartki i bezmyślnie po odrzuceniu
ujemnego rozwiązania zapisałem tu, że x>0.
12 lis 17:08
Mila:
Poprawić zapisy, jest dobrze.
2x−2log5=2log5
x+2log4−2log(1+2
x) /:2
x−log5=log5
x+log4−log(1+2
x)
log10
x−log5
x+log(1+2
x)=log4+log5⇔
| | 10x | |
log |
| +log(1+2x)=log20⇔ |
| | 5x | |
log2
x+log(1+2
x)=log20⇔
2
x*(1+2
x)=20
2
x=t, t>0
dalej dobrze.
12 lis 18:11
Piotr : Dziękuję za pomoc
12 lis 19:00