matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ASYMPTOTY
KAROLCIA:
Oblicz granice
x
limx
−>−
∞
(x−3) e
x/(3−x)
−
=
e
Rozbilam to na 3 granice I wyszlo mi −
∞
* 1/e +
∞
a tak chyba nie moze wyjsc bo to poewstnie symbol nieoznaczony
12 lis 16:49
KAROLCIA:
Mam tu de Hospitala uzyc?
12 lis 16:54
Adamm:
wyciągam x przed nawias mam x((1−3/x)e
x/(3−x)
−e
−1
) =
(1−3/x)e
x/(3−x)
−e
−1
=
1
x
(1−3/x)e
x/(3−x)
−e
−1
lim
=
1
x
(3/x
2
)e
x/(x−3)
+(3/(x−3)
2
)(1−3/x)e
x/(3−x)
= lim
=
1
−
x
2
= lim −3e
x/(x−3)
−(3x
2
/(x−3)
2
)(1−3/x)e
x/(3−x)
= −6e
−1
12 lis 17:04
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick