Oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego
Michał:): Cześć mam pewien problem z zadaniem, a dokładniej nie potrafię go policzyć ciągle robię
gdzieś jakiś błąd elementarny przy dodawaniu, mnożeniu etc. Prosiłbym o pomoc bo nie mam
już pomysłu gdzie jest problem pogrzebany z góry dziękuję

TREŚĆ DO ZADANIA :
Oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (a
n) , jeśli:
q=
√2
S
6=28+14
√2
Ja to robię tak...
| | 1+√2−8−8√2 | |
14(2+√2)=a1( |
| ) |
| | −1 | |
14(2+
√2)=a
1(7+7
√2)
ymmm chyba tutaj gdzieś robię błąd być może przy mnożeniu gdy mamy pierwiastek w mianowniku.
Ale może się mylę i wcale nie jest tutaj tak źle no i kontynując
14(2+
√2)=7a
1(1+
√2)
2(2+
√2=a
1(1+
√2)
no i w sumie tyle jeszcze mozna znak zmienić, ale to nic nie daje bo odpowiedź jest inna...
Proszę o oświecenie mnie jakby ktoś miał chwilkę

Dziękuje!
12 lis 15:55
Jerzy:
14*(2+√2)(1−√2) = − 7a1 .... i teraz licz
12 lis 16:03
jc:
A to nie jest po prostu tak a6 = a1 q5 ?
Wtedy a1 = a6 / q5 = (28 + 14√2)/(√2)5 = 14(2+√2)/4/√2
= 7(√2 + 1)/2.
12 lis 16:12
Jerzy:
To jest S6 , a nie a6.
12 lis 16:17
ICSP: S6 = √2(a1 + a3 + a5) + (a1 + a3 + a5) = √2 * 14√2 + 14√2
a1 + a3 + a5 = 14√2
a1 + 2a1 + 4a1 = 14√2
7a1 = 14√2
a1 = 2√2
12 lis 16:29