Dyn
Elementy logiki.: p = "pada deszcz"
q = "słońce świeci"
r = "na niebie są chmury"
Przetłumacz następujące zdania na j. polski i podaj ich wartości logiczne:
a) (p⋀q)→r.
b) (p→r)→q
Przetłumaczyłem je tak:
a) Jeśli pada deszcz i świeci słońce to na niebie są chmury. Prawda
b) Jeśli pada deszcz to na niebie są chmury, a jeśli na niebie są chmury to świeci słońce.
Fałsz
Dobrze jest?
12 lis 14:52
Adamm: z b) mam problem
12 lis 14:54
Elementy logiki.: Bo pewnie źle przetłumaczyłem, ale jakoś nie umiem inaczej
12 lis 14:56
Adamm: kiedy p→r jest prawdą? kiedy p jest i r jest lub kiedy p nie jest
kiedy (p→r)→q jest nieprawdą? kiedy p jest i r jest i q nie jest lub kiedy p nie jest i q nie
jest
(p∧r∧¬q)∨(¬p∧¬q) to twoje zdanie
12 lis 15:03
Adamm: tzn. nie twoje zdanie, nieważne
12 lis 15:03
Adamm: kiedy b) jest fałszem? kiedy pada, są chmury i nie świeci lub kiedy nie pada i nie świeci
12 lis 15:04
12 lis 15:10
Elementy logiki.: Dzięki
13 lis 12:51