matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość trygonometryczna
cotyniepowiesz98:
Udowodnij tożsamość : cos 2x= (1−tg
2
x)/(1+tg
2
x) L= (1−tgx)(1+tgx) / (1+tgx)
2
− 2tgx = 1−tgx / 1+tgx−2tgx = 1−tgx / 1−tgx = 1 Co robię źle
Proszę o pomoc.
12 lis 14:45
Jerzy:
sinx
Inaczej ... podstaw tgx =
cosx
12 lis 14:57
Jerzy:
cos
2
x − sin
2
x
cos
2
x
=
*
= cos
2
x − sin
2
x = cos2x = L
cos
2
x
sin
2
x + cos
2
x
12 lis 15:19
ICSP:
cos2x
L = cos2x =
= ...
1
pomyąśl jak inaczej zastąpić cos2x oraz 1.
12 lis 16:02
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick