c++
czaki: w ksiazce S Praty od c++ natknąłem się na zapis:
int (*ar2)[4]
co oznacza, jeden wskaznik czteroelementowych tablic
tylko mam problem, jak moge zdefiniować takie coś, bo za bardzo nawet nie rozumiem, ze jest
to"wskaznik czteroelementowych tablic" ?
12 lis 14:22
Adamm: typ (*nazwa) [ilość elementów] ;
12 lis 14:25
czaki: przepraszam, chodziło mi o inicjalizacje a nie o definicje
12 lis 14:29
Adamm: typ (*nazwa) [] = { e1, ..., en } ;
12 lis 14:37
czaki: moglbym prosic o jakis przykład? bo próbuje, ale coś mi nie wychodzi
12 lis 14:44
Dziadek Mróz:
int (*ar2)[4]
ar2 jest wskaźnikiem do tablicy 4 int'ów
Alternatywa:
int *p = new int[5][4];
...
delete[] p;
Z tego wynika, że nie można użyć:
int (*ar2)[] = {1, 2, 3};
tylko:
ar2[0][0] = 0;
ar2[0][1] = 1;
...
ar2[4][3] = 7;
12 lis 15:13
Dziadek Mróz:
Inaczej:
int ar[] = {1, 2, 3, 4};
int (*ar2)[4] = &ar;
12 lis 15:17
Dziadek Mróz:
Alternatywa jest błędna, bo ar2 jest tablicą jednowierszową
int *p = new int[4];
delete[] p;
Z tego wynika, że nie można użyć: int (*ar2)[4] = {1, 2, 3, 4};
tylko:
ar2[0] = 1;
ar2[1] = 2;
ar2[2] = 3;
ar2[3] = 4;
12 lis 15:19
Dziadek Mróz:
Wskaźniki się kłaniają
12 lis 15:19
czaki: Dziadek Mróz − mój sensei
DZIEKUJE!
12 lis 16:02