reguła de hospitala
Karolcia: Czy juz moge tu zastosowac regułe de Hospitala
x
−>−∞
12 lis 14:00
Karolcia: u góry mam −∞*∞/−∞
no i nie mam pewnosci czy juz mam ∞/∞ wydaje mi sie ze nie ale no nie wiem
12 lis 14:01
Adamm: limx→−∞ex/(3−x) = e−1
12 lis 14:04
Jerzy:
| | x | |
Zauważ,że: limx→−∞ |
| = −1 |
| | 3−x | |
12 lis 14:07
Jerzy:
| | x − 3 | |
Czyli masz policzyć: limx→−∞ |
| |
| | x*e | |
12 lis 14:08
Adamm: | | (x−3)ex/(3−x) | | xex/(3−x) | |
limx→−∞ |
| = limx→−∞ |
| + |
| | x | | x | |
= e
−1+0 = e
−1
12 lis 14:08
Jerzy:
| | 1 | |
a ta granica to: [H] lim |
| |
| | e | |
12 lis 14:10
Adamm: nie rozumiem po co wszędzie jest wam ten cały Hospital, nawet przy najłatwiejszych granicach
12 lis 14:12
Jerzy:
Bo to bardzo wygodne narzędzie to liczenia granic !
12 lis 14:15
Mariusz:
Ciekawe czy takie granice jak
też liczyliby Hospitalem
12 lis 18:26
Jerzy:
A dlaczegoby nie ?
12 lis 18:27