matematykaszkolna.pl
Stereometria Kwerti : Prostopadłościan ABCDA1B1C1D1 przecięto płaszczyzną nierównoległą do podstawy ABCD. Ta płaszczyzna przecięła prawędzie boczbe AA1, BB1, CC1, DD1 odpowiednio w punktach A2, B2, C2, D2. Wykaż, że: a) czworokąt A2B2C2D2 jest równoległobokiem b) |AA2|+|CC2|=|BB2|+|DD2|
12 lis 13:38
Kwerti : UP
12 lis 16:40
Kwerti: UP
12 lis 20:49
===: a wkład własny ... przyzwoity rysunek chociażby emotka Wrzuciłeś zadanko (w sumie fajne) i tylko sprawdzasz co kilka godzin czy ktoś zrobił wszystko za Ciebie emotka
12 lis 22:43
===: rysunek z tego już coś widać A dalej zrób przekroje po przekątnych podstaw
12 lis 23:34
===: Na przekrojach zauważ, że trapezy ACC2A2 oraz BDD2B2 mają taką samą średnią podstaw ... i tyle podpowiedzi emotka
13 lis 00:01
Kwerti : Tyle to i ja wiem, rysunek też nie problem. Tylko mi chodzi żeby to wszystko tak zapisać żeby zgadzało się z kluczem.
13 lis 01:51
===: Dobre sobie ... to opisuj ... czego nie rozumiesz Przekrojów po przekątnych też nie zrobiłeś a na nich jest wszystko. Przy takim podejściu dalej nie pomogę.
13 lis 09:22
Krzysiek: Przy takim podejsciu tylko duch puszczy został emotka
13 lis 09:58
===: ... ogarniesz to? "tyle to i on wie... ale chodzi o to aby to tak opisać aby zgadzało się z kluczem" A ja nie wiem czemu myślałem, że on chce czegokolwiek się nauczyć. A to tylko ma się zgadzać z kluczem.
13 lis 10:41
Kwerti : Oczywiście, że chce się nauczyć nie po robię co dzień tyle zadań. Chodzi mi, że nie rozumiem tego zadania. Mógłby Pan jeszcze naprowadzić?
13 lis 14:58
===: Z treści zadania wynika, że płaszczyzna nie równoległa do podstawy przecina wszystkie krawędzie boczne. Do tej płaszczyzny należą wszystkie jej "ślady" na ścianach bocznych. Zauważ, że A2B2 i C2D2 leżą na tej płaszczyźnie ale nie przecinają się bo należą jednocześnie do płaszczyzn, które są w stosunku do siebie równoległe (przeciwległe ściany prostopadłościanu). Oczywistym więc jest że odcinki te są w stosunku do siebie równoległe, Czworokąt którego boki są parami równoległe to równległobok ... i to jest podpunkt a) Twego zadania.
13 lis 15:23
Kwerti : Dziękuję, rozumiem. To pkt a) to opisowe, myślałem że na literach trzeba to uzasadniać. A podpowiedz do pkt b mogę prosić?
13 lis 15:33
===: zobaczysz jak narysujesz przekroje ... przecież rysunek to nie problem emotka
13 lis 15:36
Kwerti : Mam, dwa trapezy i mają te samą średnią podstaw. emotka https://matematykaszkolna.pl/forum/336064.html możesz zobaczyć na to, też fajne zadanie pkt a) zrobiłem i nie wiem jak b)
13 lis 15:45