PILNE
MARCINEK:*:*: Czy jest ktoś wstanie pomóc mi z tym zadaniem?W kąt o mierze 60 stopni wpisano dwa okręgi
,styczne do ramion kata i styczne zewnętrznie do siebie, Wyznacz długość promienia większego
okręgu ,jeżeli promień mniejszego okręgu ma długość r.
10 sty 21:20
Godzio:

α=30
o
2r=R
10 sty 21:33
ula:

sin
α2=
rSO→SO=2r
wylicz R
10 sty 21:37
MARCINEK:*:*:*: Ja tego nie kumam:(:(
10 sty 21:43
ula: Godzio coś pomieszaleś
ile u ciebie wyszlo a a ile b?
10 sty 21:47
ula: to jest podobieństwo Δ
prosta przechodzaca przez środki okręgów dzieli kąt na dwa równe czyli na 30
Δ(SO1..) i Δ(SO2...) są trujkątami podobnymi prostokąrnymi
sin w Δ prostokątnym to przyprostokątna leżąca naprzeciw tego kąta do przeciwprostokątnej
ze stosunku wyliczasz SO1
to SO1 wychodzi nam 2r
ten sam kąt jest też w Δ tym większym
a stosunek to
| R | |
| SO2 żeby były spełnione warunki zadania(styczność okręgów do siebie) to
|
| SO2 | |
SO1+r+R
3r+R=2R
3r=R
10 sty 21:55
MARCINEK:*:: Dziękuje teraz juz wszystko rozumiem

Zyczę miłego dalszego pomagania innym

DZięki wam za
zadanie
10 sty 22:05