Adamm: najpierw załóżmy że ma granicę lim
n→∞ a
n=g
wtedy lim
n→∞ √6+an =
√6+g
√6+g=g
6+g=g
2
g
2−g−6=0
g=−2 lub g=3
ale a
n>0 zatem jeśli granica istnieje to równa się 3
teraz wykaż że ciąg jest rosnący oraz ograniczony
a
1=
√6<3
zakładając że zachodzi dla a
n, mamy
a
n+1=
√6+an<
√6+3=3
ciąg jest ograniczony
teraz udowodnić że jest rosnący
| | −an2+an+6 | |
an+1−an=√6+an−an= |
| |
| | √6+an+an | |
spójrzmy na funkcję −x
2+x+6, dla x∊(−2;3) jest większa od zera, mamy 3>a
n>0 zatem
| | −an2+an+6 | |
−an2+an+6>0, |
| >0, an+1−an>0, ciąg jest rosnący |
| | √6+an+an | |
oraz ograniczony, zatem zbieżny do granicy 3