pomocy
oli: prosta prostopadła do prostej x+2y+5=0
10 sty 21:06
paziówna: to będzie cała rodzina prostych, bo nie podałeś/aś(sory, ale po ps. nie rozkminiam) punktu, w
którym proste się krzyżują.
−2x + y + C = 0
10 sty 21:16
oli: sorki juz podaje
10 sty 21:30
oli: y=−jedna drugax+trzy drugie
b x+y+1=0
c y−1=2x
d y=−5−2x
10 sty 21:33
11 sty 00:22
Eta:
dana prosta w postaci kierunkowej jest:
y = −
12x −
52
wsp. kierunkowy tej prostej a
1= −
12
to wsp. kierunkowy a
2 prostej prostopadłej jest:
tylko w c) prosta y= 2x +1 ma wsp. kierunkowy a
2=2
zatem prawidłowa odp. to c)
11 sty 00:51