z serii granice ciąg dalszy :/
pingwinek120: x→1/2 π
| | cosx − cos1/4π | |
lim |
| |
| | sinx−sin1/4π | |
x→1/4π
jakieś pomysły jak to jakoś prościej zapisać ?
11 lis 22:10
11 lis 22:14
Adamm: granica dla x→π/2
11 lis 22:14
pingwinek120: Adamm to tak można skracać ?
11 lis 22:18
Adamm: cosx−cos(π/4)=−2sin(x/2+π/8)sin(x/2−π/8)
sinx−sin(π/4)=2sin(x/2−π/8)cos(x/2+π/8)
limx→π/4−tg(x/2+π/8) = −1
11 lis 22:21
11 lis 22:22
pingwinek120: | | sinx | |
no ok ale ten zapis obowiązuje nie tylko dla lim przy x→0? czyli np. |
| przy lim x→π/4 |
| | x | |
tez wynosi 1?
11 lis 22:32
Adamm: | | f(x)−f(x0) | |
pochodna z definicji to limx→x0 |
| , ale tej postaci się nie stosuje |
| | x−x0 | |
| | f(x0+h)−f(x0) | |
stosuje się podstawienie x−x0=h, wtedy granica wynosi limh→0 |
| |
| | h | |
tak samo jest z innymi granicami, można stosować różnorakie podstawienia
11 lis 22:35
pingwinek120: Ok rozumiem, a jeszcze mógłbyś napisać z jakich wzorów skorzystałeś w 2 przykładzie zapisując:
cosx−cos(π/4)=−2sin(x/2+π/8)sin(x/2−π/8)
oraz sinx−sin(π/4)=2sin(x/2−π/8)cos(x/2+π/8) ?
11 lis 22:38
Adamm: różnicy sinusów, cosinusów
11 lis 22:39
Adamm: | | x+y | | x−y | |
cosx−cosy=−2sin( |
| )sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | x−y | | x+y | |
sinx−siny=2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 22:40
pingwinek120: dziękuje Ci bardzo za pomoc
11 lis 22:44