Stereometria
Input: Przekątna sześcianu jest większa od przekątnej jego podstawy o m. Oblicz krawędź sześcianu.
Chyba robię coś źle bo przekątna sześcianu to a
√3 a podstawy (kwadratu) to a
√2 więc jeśli
przekątna sześcianu została zwiększona o m to z pitagorasa:
(a
√3 + m)
2 = a
2 + (a
√2)
2
ale wychodzą bzdury
11 lis 21:53
===:
która jest większa?
11 lis 21:59
Mila:
Zapis treści:
d=a√3 przekątna sześcianu o krawędzi a
p=a√2 − przekątna kwadratu o boku a.
a√3=a√2+m
a√3−a√2=m
a*(√3−√2)=m /*(√3+√2)
a*(3−2)=m*(√3+√2)
a=m*(√3+√2)
==========
11 lis 22:01
Input: Przekątna sześcianu jest większa czyli a √3 jest większe o m
11 lis 22:02
Input: Nie wiem do końca dlaczego do przekątnej podstawy dodajemy to m a nie do przekątnej sześcianu,
no ale okej − dzięki Mila
12 lis 01:12
Eta:
@
Imput
Jak Ty masz więcej "kasy" ode mnie
to mnie musi ktoś dorzucić .. wtedy będziemy mieć po równo
dlatego do długości przekątnej podstawy dodajemy m
12 lis 01:26
Input: Aaaaaaaaaa no tak

Nie wiem jak mogłem się nie domyślić, dzięki Eta
12 lis 01:31
Eta:
12 lis 01:37